10.01.2017 | NOVI SUZUKI SWIFT
Decembra 27. 2016 godine u Japanu je premijerno predstavljena dugo očekivana četvrta generacija SUZUKI SWIFTA. Pored brojnih izmena i tehnoloških napredaka koji su i više nego lako uočljivi jedna od ključnih izmena biće samo poreklo vozila. Naime, završna montaža modela SWIFT se više neće obavljati u Mađarskom Esztergomu već je proces komplete proizvodnje izmešten za Japan tako da će kupci imati privilegiju uživati u čistokrvnom Japancu.

Kako prodaja modela neće početi pre sredine 2017. godine u ovom delu Evrope, o cenama i preciznim specifikacijama možemo samo nagađati. Uzevši u obzir ponudu Suzukija za naše tržište kao i publikacije koja su postale dostupne odmah iza premijere, naša pretpostavka je da će se novi SUZUKI SWIFT raditi u tri izvedbe, kada je reč o agregatima:

- 1.2 Dualjet K12C - atmosferski benzinski agregat
- 1.2 Dualjet + SHVS (Smart Hybrid Vehicle By Suzuki)
- 1.0 Boosterjet - turbo benzinski agregat


Ova ponuda agregata podudara se sa specifikacijom BALENA čija je prodaja u Srbiji startovala krajem 2016. godine. Što se tiče menjača ponuda će gotovo sigurno sadržati kako manuelne tako i automatske menjače, pretpostavka je: petostepeni manuelni menjač (novi prenosni odnosi), šestostepeni automatski menjač (1.0 Boosterjet) i CVT menjač (1.2 Dualjet).

Što se tiče dimenzija većih izmena u odnosu na aktuelni model nije bilo, međutim kao i u slučaju već pomenutog BALENA tendencija proizvođača je bila da naravno što konstruktivnije iskoristi prostor u čemu su po navodima očigleno uspeli. Proizvođač tvrdi da je prtljažni prostor osetno veći kao i da je putnicima ponuđen veći komfor na zadnjoj klupi, što je postignuto većim međuosovniskim razmakom. Precizne dimenzija vozila prema navodima glase:

Ukupna dužina: 3.840 mm
Ukupna širina: 1.695 mm
Ukupna visina: 1.500 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.450 mm


Proizvođač takođe tvrdi da je sa novom platformom SUZUKI SWIFT prilikom bezbednosnog testiranja ocenjen kao daleko čvršći i konstrukcijski jači model od aktulenog tipa, koji je svojevremeno prema Euro NCAP testu bio označen kao najbezbedniji automobil u svojoj klasi. Platforma koja nudi jaču konstrukciju nego ranije je izrađena od materijala koju su omogućili redukciju mase od gotovo 100 kg u odnosu na pretodnu generaciju. Uzevši u obzir taj podatak kao i postavku motora proizvođač obećava znatno viši stepen efikasnoti u odnosu na sve prethodne generacije SWIFTA - daleko jače performanse sa izuzetno niskom potršnjom, pogotovo u opciji sa polu hinridnim sistemom SHVS. Ono što će kupci odmah moći da primete je značajno viši kvalitet završne obrade novog modela kao i izuzetno jaka specifikaciju opreme koja novi SWIFT zaista svrstava u automobile 21. veka. Proizvođač tvrdi da je i zvučna izolacija vozila dovedena na potpuno novi nivo kao i da je novo oslanjanje i vešanje omogućilo daleko mekšu i komforniju vožnju što je izuzetno značajno za vozače u Srbiji, uzevši u obzir stanje puteva kao i brojne prepreke prilikom gradskog parkiranja. Euro Sumar D.O.O. je u završnim pregovorima sa Suzukijem da na predstojećem sajmu automobila svim posetiocima pripremi pravu poslasticu, premijeru NOVOG SUZUKI SWIFTA daleko pre početa prodaje ovog modela.